skip to Main Content
Стари врати

Най-старите врати

Чували сме какви ли не истории! Всеки от нас знае за произхода на света, за създаването на първия смартфон, телевизор и всяка вещ, която ни заобикаля. А замисляли ли сте се откъде идва вратата, коя е най-старата врата и къде се намира? Вещ, която ползваме всекидневно и вече се е превърнала не в необходимост,а в нещо нормално.

Вратата – символ на защита и гостоприемство

Вратата не е само способ за защита, но и символ на гостоприемство. Когато през нея преминат гости и приятели, те навлизат не само в дома Ви, но и в сърцата и личното Ви пространство.

Врати от камък

През Древността пещерните хора са затваряли входовете на пещерите си с камъни. Оттам идва и идеята за съвременните плъзгащи врати. За времето си са били доста напреднали.

Първите входни врати

В Швейцария пък са открити първите входни врати. Те били дървени, изработени от клен. Появили са се през четвърти век преди новата ера – такова заключение учените направили по броя пръстени изобразени на дървесния материал. Обковът и пантите били изработени от дървесни летви с доста оригинален вид.

Други ранни сведения за изработване на врати има в Египет. Били са поставяни на гробниците. Те също били изработени от дърво.

В храма на Цар Соломон се намира една от най-старите врати изработена от маслиново дърво със златен обков.

В Сирия пък най-старите врати били изработени от камък.

Врати с история

Във Витлеем, в черква „Рождество Христово” вратите са покрити с бронзови  плочи. В много други църкви и катедрали портите били същите, най-вероятно поръчани от Константинопол.

Във Флоренция пък е най-известната бронзова врата. Тя е поставена на баптистерия „Сан Джовани Батиста”. Била изработена от Гиберти и Андреа Пизано. На нея били изобразени фигури на листа и птици.

В джамиите на Кайро има два вида врати – дървени и железни. Дървените са с преплетен дизайн, а железните с декоративно изрязани елементи.

В Италия през Възраждането вратите били с по-опростен дизайн. По това време архитектите не са се интересували от визията на вратата, отколкото от ефективността й.

В Германия и Франция обаче се е случвало точно обратното. Там те са били със сложно издълбани мотиви и богата украса.

Вратите от осемнадесети век са с богата украса с издадени корнизи и дърворезба.

Не е известно през кой период са открили пантите, те водят до нов начин на укрепване.

Това бяха най-старите врати в света.

Back To Top