skip to Main Content

Разнообразни факти за вратите

Можете ли да си представите какъв би бил живота ни без присъствието на врати? Често ги приемаме за даденост, въпреки че те имат огромно влияние в ежедневието ни. В тази статия ще ви представим едни от най-интересните факти за произхода и еволюцията на вратите.

Факти за вратите

  1. Най-старата врата в Европа е на 5100 години! Археолози са я открили в Цюрих и с помощта на специални методи за датиране, спрямо броя пръстени в самата дървесина, са определили нейната възраст.
  2. Една от най-масивните и древни врати се намира в Уестминстърското абатство. Тя е изработена от дъб – висока е 198см с внушителната ширина от 121см. Вратата е над 900 годишна и съществува от времето на Едуард Изповедника в далечния 11 век.
  3. А знаете ли, че египтяните са създали първообраза на днешните брави и ключалки преди 4000 години? Те са били като вид щифт със специален механизъм на действие.
  4. Чак през 1861 г. Линукс Йейл популяризира ключалките като механизъм. Въпреки ранното им откриване от египтяните, те не са се наложили до 19 век.
  5. Гръцкият учен Херон Александрийски дава своя принос, създавайки първата автоматична врата през 1 век след Христа. В периода 604-618г. по желание на китайския император Ян Суйски се инсталира такъв модел врата в кралската му библиотека, която се активира чрез сензор за крака. Тази завидна придобивка, още повече пробужда интереса на хората към подобряване механизма на вратите през вековете.

 

  1. Теофил Ван Канел получава първия патент за въртяща се врата през 1888 г. Филаделфийският изобретател се вдъхновява наблюдавайки как мъжете като кавалери отварят вратите за своите дами и доразвива вече представената през 1881 г. “врата без тяга на въздуха”. С помощта на този тип врата това задължение отпада, тъй като те са изключително леки и не изискват усилие, както повечето тогавашни масивни врати.
  2. Изобретателят на първата гаражна врата през 1926 г. е Г. Джонсън. Друг любопитен факт е, че първите дистанционни гаражни врати не са били безжични. Те са се отваряли чрез бутон, инсталиран на стълба в началото на алеята преди гаража.
Back To Top