skip to Main Content
T 110 Sparta 2

Съставни части на една входна врата

В тази статия ще разберем какво представлява и от какво е направена входната врата, като разгледаме нейните елементи по отделно. Разбира се има различни видове входни врати, но елементите, които съставляват входната врата са сходни.

Крилото

Крилото на входна врата може да бъде изградено от МДФ, ПДЧ, метал или др. Вратите могат да бъдат лакирани или прахово боядисани. Също така могат да бъдат блиндирани или обикновени. Конструкцията на крилото е два 10мм панела от МДФ, като тази повърхност може да бъде декорирана /фрезована с различни орнаменти и боядисана в различни цветове/. Вътрешността е рамка от метал. За шумо и топлоизолация може да се използва минерална вата, полистирен или пчелна пита, като има и метален лист по средата между панелите, който е с от 1,2 до 1,5 мм дебелина. На самото крило има 3, 6 или 8 пасивни шипа, които седят постоянно в касата, като това придава по-голяма здравина на конструкцията и също така предпазва от разбиване, ако някой се опита да среже пантите например. Крилото бива 5, 7 и 9 см.

Первазите

Те биват направени от метал, който е прахово боядисан в цвета на входната врата и касата. Те влизат в касата или уширението, ако има такова. Вратите от някои серии предлагат обличане на тези голи метални первази с МДФ плоскости, за да си отиват с вратата и да седят по-елегантно и красиво.

Касата

Тя отново е прахово боядисана в цвета на вратата и первазите, направена е от метал, като към конструкцията има Г-образна лайсна за изграждане на праг от клиента. На касата е поставено фабрично уплътнение. В нея влизат уширението и первазите. Тя също на някои модели поддържа обличане с МДФ. Уплътнение има и на лайсната за праг.
Обковът на една такава врата е два броя секретни брави с по 4 или 3 шипа. Горен секретен и долен ямков патрон с по 3 броя ключове. Също така има панти, дръжки обикновени активни, пура или полумесец, предлагат се шпионка, чукче и върточе.

Back To Top