skip to Main Content
Интериорни врати

Интериорните врати през годините

Неминуемо неразделна част от домът на бъдещето ще е и интелигентната интериорна врата – врата с „изкуствен интелект”.

В последно време сме свидетели на множество „интелигентни” продукти на пазара – интелигенти кредитни карти, интелигентни автомобили, интелигентни телефони и т.н.

Ако направим справка в тълковния речник за думата интелигентен – ще получим следното определение: Потенциалната (вродена) способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация. Степента на интелигентност не зависи от количеството информация (знания и опит), натрупана от индивида. В общи линии интелигентността е способност на човешкия индивид. Що се отнася до неодушевените предмети за тях може да дадем следното определение за интелигентност: Спосбността на машина, направена от човек да възприема и използва знания.

Вратата се явява връзка между външното и вътрешното пространство

Ето защо с това свое местоположение тя изпълнява множество разнообразни функции – сигурност, шумоизолация, топлозолация (енергийна ефективност) и т.н.

 Нека направим и един коментар относно някои интериорни врати, чийто контрол на достъп се осъществява чрез разпознаване на лицеви данни. Колко интересно, нали?

Gradde Zwinger VeralingaEsche 1

Как се реализира това – вградената във врата камера „улавя” обекта. Чрез специализиран софтуер се отделят характеристиките на лицето, сравняват се с базата данни и ако се открие съответствие се изпраща сигнал за отключване. Спад и възход на пазара на врати.

Производители на интериорни врати

Понякога давали ли сте си сметка всъщност колко са производителите на интериорни врати в Европа? А в България? Във възхода на строителните дейности до преди 4 години, бе скочило рязко търсенето на врати. Това стана в естествен ход от самосебе си, заради постоянната поява на нови жилищни сгради, хотели, ваканционни селища и др. Тук, в България, започнаха да се продават всякакви интериорни врати – и производство собствено от цехове и малки фабрики, и започнаха да се вкарват интериорни врати от Европа и Азия (предимно Китай)…

Всичко това допринесе за динамичността на пазара на интериорни врати. В следствие стана понижаване на цените на вратите, производителите се опитваха да повишат и качеството в същото време. Сега след финансовата криза, ако всъщност можем да говорим вече за край на кризата, всичко се “намести” долу-горе. Масовото строителство вече изчезна и рязко намаля търсенето на некачествени интериорни врати и входни врати. Пазара почти бе колабирал – но това се случваше във всички сфери на икономиката.

Back To Top